ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Ягода- един от основателите на ГУЛАГ



Роден в Рибинск. През 1908 г. завършва гимназия в Нижни Новгород. Член на РСДРП(б) от 1907 г. През 1911 г. е заточен в Симбирск за революционна дейност. Започва работа във ВЧК от 1919 г.Съветски политически и държавен деец. Високопоставен сътрудник на съветските специални служби, ръководил от 1934 до 1936 г. ОГПУ, а след това – НКВД. Син е на латишки евреи. По професия е фармацевт и завежда в Кремъл токсикологична лаборатория. Според книгата на Тадеуш Уитлин Комисар (Commissar, 1972) напълно е възможно Ягода, намирайки се на тази длъжност, да е "ускорил" смъртта на В. И. Ленин след раняването му и "завинаги" да е отървал Максим Горки от мъчителната туберкулозна кашлица.През 1926 г. за председател на ОГПУ е назначен ВЯЧЕСЛАВ МЕНЖИНСКИ, а за негов първи заместник – Ягода .
Ягода лично контролира прокопаването на канала, свързващ северното Бяло море с Балтийско море. В строителството на канала от ноември 1931 до август 1933 г. е използван трудът на почти 300 000 работници, приблизително една трета от които умират от тежкия труд.Смята се, че Ягода е създателят на сталинския "икономически модел", което ще рече: "Страната е лагер. Трудещите се са затворници. Ръководителите на производството са чекистите."

В Архипелаг Гулаг – втора част (The Gulag Archipelago – Two, 1975) Александър Солженицин пише за канала:
"В началото на 1933 г. нова заповед на Ягода: всички управления да се преименуват щабове на бойни участъци! Петдесет процента от административния персонал да се включи в строителството (дали ще има достатъчно лопати?). Да се работи на 3 смени (нощите тук са почти полярни)! За кражба – съд!
През януари [1933] – щурм на вододела! Всички формирования на затворниците заедно с кухните и имуществото да бъдат съсредоточени на едно място! Палатките не стигат за всички, ще се спи на снега, но нищо. Ще се справим!
През април – непрекъсната 48-часова буря – ура! Трийсет хиляди не спаха!"
Това е човека, който е водел разпитите и мъченията на хората от първия показен процес, и под чието наблюдение са екзекутирани болшевишките водачи Григорий Зиновиев и Лев Каменев през август 1936. Ягода е един от основателите на системата от концлагери, известна като ГУЛАГ

Ягода и Сталин
Поради влошаващото се здраве на Менжински и твърде пасивното му ръководство властта в ОГПУ е предадена в ръцете на Ягода. Официално е назначен през 1934 г. На 10 юли 1934 г. ОГПУ е слято в реорганизирания НКВД и Ягода става ръководител на по-голяма структура. Скоро той си присвоява гръмката титла главен комисар на Държавна сигурност, съответстваща на воинското звание маршал на Съветския съюз.
Съветският изменник ОЛЕГ ГОРДИЕВСКИ и Кристъфър Андрю пишат в книгата КГБ (KGB, 1990): "Ягода се превърна в класически пример на бюрократ, корумпиран от властта, с все нови и нови претенции, които отговарят на непрекъснато нарастващата му бруталност... Един от офицерите му го заварва да рисува ескиз на нова униформа – бяла вълнена куртка, украсена със златен ширит, малък кертик като тези, които някога са носели царските морски офицери, бледосини панталони и обувки от вносна лачена кожа."

Сталин никога не се е доверявал напълно на Ягода. Една от причините за недоверието са антисемитските възгледи на Сталин.
Ягода е освободен от поста му през 1936 г. (заедно с първия му заместник Георгий Прокофиев). Заклеймен е като участник в контрареволюционен заговор срещу предшественика му НИКОЛАЙ ЕЖОВ на 18 март 1937 г. Не е арестуван до 3 април 1937 г. Ягода е уличен и в това, че е работил за царската служба ОХРАНКА, както и че е помагал на германските тайни служби да проникнат в ЧК. След публичен процес е екзекутиран на следващата година – по време на Сталиновите чистки. Съпругата и сестрата на Ягода са изпратени в трудови лагери (и очевидно са оцелели).
През 1938 Ягода е арестуван и осъден по делото на "деснотроцкисткия блок". Заедно с други 20 "врагове на народа" е разстрелян. Не е реабилитиран.На процеса срещу него за държавна измяна през 1938 година, Ягода е признат за виновен между другото и в отравянето на неговия предшественик Вячеслав Менжински, писателя Максим Горки и председателя на държавната планова комисия В. В. Куйбишев. Няма съмнение, че редица други видни личности, починали от уж естествена смърт по време на сталинския терор, са станали жертва на Камера. Сред жертвите й е началникът на съветското външно разузнаване Абрам Слуцки. По време на погребалната церемония негови колеги, запознати с методите на Камера, разпознават по лицето на трупа издайническите следи на цианида. Дори по време на този процес Ягода е продължавал да вярва безрезервно на Сталин.и през цялото време е мислел, че ще бъде оправдан.. Или – както го описва Солженицин: «И макар че Сталин изобщо не е присъствал на процесите, Ягода уверено и директно се обръща лично към него, сякаш той е в залата: «Аз ви умолявам, за вас аз построих два велики канала!» Според един очевидец, точно в тоя момент зад едно тъмно прозорче на втория етаж просветва кибритена клечка и преди пламъчето да изгори, на прозорчето се очертава лула...

Николай Тотков

Няма коментари: