ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

понеделник, 31 октомври 2011 г.

За народните будители....и има ли ги днес?


Днес честваме Денят на народните будители. Връщайки се назад в миналото, навярно ще ви е малко трудно да изброите всички народни будители, допринесли с делата си за изграждането и съхраняването на България и националната гордост на българина. Оглеждайки се днес обаче за такива будители, навярно ще останете разочаровани.

Затова пък споменът за някогашните ни будители е съхранен в книги, в музеи и, надявам се, в сърцата и паметта на много българи.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в г. Пловдив. А от 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за национален празник. През 1945 г. честването на Денят нанародните будители е забранено, а правото за честването му е възстановено на 28 октомври 1992 г., когато 1 ноември е обявен официално за Ден на народнитебудители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Честит Ден на будителите, българи!

А вие как мислите, има ли днес народни будители и кои са те?
Пазите ли жив спомена за някогашните будители?

На кои народни будители се възхищавате най-много и смятате, че делата им са достойни за всеобщо признание?

Розали

Ден на народните будители - 1 част

Ден на народните будители - 2 част