ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

събота, 18 октомври 2008 г.

Новите приятели

“Умът създава приятелството,
общуването го прави приятно,
а случаят – полезно”
Плутарх

Замисляли ли сте се за факторите, които Ви помагат да преодолеете житейските кризи и провали? С ръка на сърцето трябва да призная, че след семейството ми на първа линия са приятелите. Делят се на два вида – онези, които ни помагат психологически да осмислим ситуацията и да я преодолеем, и тези, които с действията си правят възможно това. В първия случай, това са хората, които ни изслушват, съчувстват, разбират и винаги са на наша страна – добрите стари приятели.
Във втория случай, често пъти главната роля е поверена на личности, коита познаваме сравнително отскоро. Те са новите приятели. За тях реших да напиша този материал и да си дам сметка колко много и неочаквано хубави неща получавам от появата им в живота ми.
Според безпристрастната статистика най-трайните приятелства се раждат в последните класове на гимназията и през студентските години. Тя обаче срамежливо мълчи по въпроса за новите връзки и начините да се сдобием с тях. Широко разпространено е традиционното недоверие към новите хора в обкръжението ни. Моето проучване показа, че болшинството люде се страхуват от тези контакти. Защо? – попитах ги. Отговорът ме изуми. Повечето твърдяха, че трябва много добре да познаваме някого, за да му се доверим. Предавам се! Откъде идва наименованието “приятел” – от това, да ни е приятно с някого. Къде е казано, че става въпрос за довереник? Необходимо ли е да се разкриваме изцяло пред всички, това ли е единственият критерий, по който си търсим приятели? Спомнете си крилатата фраза на Марк Твен, че прекалената интимност с приятелите създава неудобства… и бебета. Хайде, няма нужда от толкова голяма близост, това да не е изповедник? Животът не е само дълбоко лични драми, които да разтоварим върху най-близките си. Толкова много различни теми за разговор има, толкова много хубови неща за вършене, прекрасни неща за откриване. Позволете си да се впуснете в авантюрата и се наслаждавайте! Надявам се този материал да приглуши страховете и да извади на повърхността положителните аспекти на новите контакти.

Ето 10 аргумента в полза на новите приятели. Предварително правя уговорката, че с това по никъкъв начин не искам да омаловажа старите верни дружки. НО, напред към новото!
1. Новите приятели си ги избираш ти.
Честно казано, старите приятелства са като роднинските връзки – някой, с когото сме стояли на един чин, учили сте заедно, делили сте едно легло… понякога и едно гадже. В един момент стават несъзнателно част от живота ни. Новите можем да си ги изберем според сегашните ни интереси, професия, възраст.
2. Новите приятели те приемат такъв, какъвто си в момента.
Няма реплики като: “Вече не си същата (същият)!” Нормално е, оправдавам се аз. Времето тече, аз пораствам, поумнявам или оглупявам, но се променям – а това е признак, че живея. Пред новите хора в обкръжението ни това няма да се случи. Те ни харесват заради това, което сме в момента, а не заради това, което някога сме били.
3. Новите приятели имат други интереси, образование и професии.
Това отваря пред нас възможност да разширим общата си култура. За химията и биологията съм научила много повече от приятелите си, отколкото в училище. А как обичам разговори за медицина на маса? Какви невероятни неща знаят хората! Няма да ми стигне цялото време на света, за да ги издиря и прочета.
4. Новите приятели също имат приятели.
Така с един куршум улучваме не два заека, а цяло стадо. Не се знае какво може да изскочи от това храстче – мъжът (жената) на живота ни, новата най-добра приятелка или личният психоаналитик.
5. Новите приятели имат колеги.
Предишни и сегашни. Което отваря пред нас огромни възможности за професионална промяна или изява. Статистиката показва, че в България все още най-разпространеният начин за намиране на работа е чрез познати. В непринудената приятелска обстановка ще разкрием много по-добре личните си качества, отколкото на което и да е интервю. А и друго си е да се запознаем с шефа си на купон!
6. Новите приятели не знаят миналото ти.
Спокойно можем да направим лека редакция и да разкрием само положителните моменти от него. Не е задължително да разказваме подробности за личния си живот до момента. Те не знаят колко ни е наранил еди-кой си, как сме се провалили и т.н. Всеки има по нещо в своето минало, което иска да остане там.
7. Новите приятели не знаят как сме изглеждали преди.
Това има своите добри и лоши страни. Във всеки случаи няма да има напомняне колко по-слаби ме били, каква страхотна двойка бяхме с оня “бившия”. И не ни информират непрекъснато за щастливият любовен живот на “предишния”. От друга страна, ако променим външността си към по-добро, те със сигурност ще го оценят.
8. Пред новите приятели имаш възможност да блеснеш с остроумие.
Те със сигурност не знаят всичките ни весели истории, вицове и шегички. На нас също не са ни до болка познати техните смешки. Освен това, в дългогодишните компании всеки си има своя роля и място, които почти не се променят. Новото обкръжение е като terra incognita – можеш да нахлуеш като млад конквистадор и да я покориш безапелационно.
9. Новите приятели ходят в други ресторанти, клубове и купони.
Много често имат друг стил на обличане и поведение. Под влияние на околните ще се решим да направим експеримент с външния си вид. Ще разширим гардероба си и ще облечем дрехи, които досега не сме се осмелявали да погледнем на витрината.
10. На новите приятели нищо не им дължиш.
Няма никакви условности и сантименти заради доброто старо време, заради онзи път, когато ме завлече до вкъщи и ми бършеше сълзите. Ако нещо в поведението им не ни харесва, нищо не пречи веднага да го споделим. Много си обичам големите, дългогодишни приятелства, но не мога да си кривя душата и да не призная, че понякога яко ме дразнят. Но вече е късно да им съобщя. С новите приятелства това не се налага. Спокойно можем да си позволим да ги разкритикуваме, още повече, че те и не очакват нещо кой знае какво от нас. Новите приятели може да си позволим да загубим.

Със сигурност можем да продължим този списък. Да се сетим и оценим какво сме получили от всички хора, с които сме създали приятен траен контакт в последно време. И да търсим нови приятелства, без да се ограничаваме или страхуваме от неизвестното. Защото предизвикателствата на живота са сигурен белег, че го живеем, а не се плъзгаме по повърхността му в хипнотичен унес.
Народната мъдрост гласи, че започваме да търсим нови приятели, когато старите ни опознаят прекалено добре. Аз мисля, че трябва да ги търсим и когато искаме да развием личността си по-добре.
Носете си новите дрехи, търсете нови приятелтства, наслаждавайте се на новите емоции! Животът наистина е такъв, какъвто си го направим. Защо да не е пълен с прекрасни и различни неща? Колкото повече, толкова по-добре, защото предлага по-голям избор. Избирайте на воля!

Милена Велева, психолог