ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

"Кървавото джудже" на Сталин




Е
Никола́й Ива́нович Ежо́в е съветски държавен и политически деятел. Роден през 1895 г. в Петербург. Интересното при него е, че е самоук, а от 1909 г. е най-обикновен работник в завод.През 1917 г. става член на РСДРП(б), а на партийна работа е от 1922 година.
На 26 сентября 1936 г. е назначен за нарком на вътрешните работи на СССР. На 27 януари 1937 г. става генерален комисар на Госбезопасност.Заповядва, организира и извършва масови разстрели. Една от главните фигури на Големия терор. Лично се разпорежда и организира мъчения и убийства на хиляди хора.Той е нисък - 151 сантиметра. Сталин е 163 см. Ниският му ръст и садистичния му характер му докарват прякора "кровавый карлик" ("кървавото джудже" Народен комисар на вътрешните работи (1936-1938), генерален комисар по държавната сигурност (от 6 април 1937). На този пост предшественик му е бил Хенриг Ягода, а след Ежов идва Лаврентий Берия. Първата му задача от Сталин е била да разследва предшественика си Ягода. Ежов го прави по-възмжно най-безсърдечния начин, а преди да бъде осъден и разтрелян Ягода бива пребит чисто гол и унижен. Николай Ежов по време на издигането си за ръководител на НКВД сключва втори брак с Евгения Фейгинберг, дъщеря на равин, която е видна съветска журналистка и главен редактор на списание "СССР в строителство".. Става известен с репресивните си мерки, придобили популярност като ежовщина. Формира извънредни органи при НКВД - т.нар. особени съвещания при НКВД и тройки на НКВД. Главен организатор и вдъхновител на Виницката трагедия. Трагедията във Виница е най-известният акт на престъпления срещу човечеството извършен от болшевишката власт в бившия СССР.Масовите репресии, завършили със смъртта на 9439 души, са извършени от областното управление на НКВД във Виница в т.нар. период на ежовщината (1937 - 38) По неговото управление най-малко 1, 3 млн души са осъдени, а повече от 650 000 пратени в ГУЛАГ обикновено за държавна измяна или някакво подобн изфабрикувано от чекистите обвинение.

Ежов и Сталин
На 29 октомври 1938 година Ежов е арестуван и хвърлен в затвора Сахановка, като е обвинен в държавна измяна. Подготовка на атентат против Сталин и в хомосексуализъм. На 21 ноември с.г. жена му се самоубива поглъщайки отрова, а Ежов е осъден на смърт за ръководене и подготовка на заговорническа организация в армията и органите на НКВД, провеждане на шпионаж в полза на чужди разузнавания, подготовката на терористични актове против ръководителите на партията и държавата и въоръжено въстание против съветската власт. Освен това Ежов е обвинен в содомия и хомосексуализъм (която извършвал по антисъветски и користни подбуди). След жестоки изтезания сталинисткия реприсивен апарат изтръгва самопризания от него, който са достатъчни за обяваването му за "враг на народа". Присъдата е издадена от Военната колегия на Върховния съд на СССР на 2 февруари 1940 година. Преди екзекуцията в продължение на няколко минути Ягода моли за среща със Сталин за да изложи позицията си, но такава му е отказана. Преди да бъде разстрелян Берия нарежда да го съблекат гол и да бъде пребут също, както той е направил с Ягода преди години. На 4 февруари 1940 година майор Василий Блохин убива Ежов в една малка квартира на НКВД, а повечето подробнсоти от обвиненията и прегрешенията на Ежов са изтрити от архивите за да не залаши това по някакъв начин имиджа на Сталин. Въпреки всички преди разстрела, изтощен от мъченията, коленичил и започнал да пее песен за здравето на Сталин

Николай Тотков

Няма коментари: