ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

понеделник, 1 ноември 2010 г.

Kim Ahmed Doğan? Кой е Ахмед Доган?

Роден е на 29.03.1954 година в с. Пчеларово, Толбухинско. До 8- годишна възраст израства под грижите на баба и дядо, по майчина линия. През целият си живот дядо му е бил овчар. Член е на партията от 1944 година. Почти цялото време прекарва с дядо си в полето, като често му помага и го замества. През 1962 година цялото му семейство се преселва в село Дръндар, Варненско, защото там живеели само турци. Прогимназия в с. Дръндар няма и започва да посещава училището в съседното село Николаевка. Още от прогимназиалните си години се увлича по разузнавателната литература. Под влияние на прочетени книги, често бяга от къщи и на автостоп се добира до Варна, за да гледа разузнавателни филми.
    През 1969 год. постъпва в техникума по индустриална химия в гр. Варна, но още преди да завърши първата година го напускс, защото родителите му спират издръжката. От този момент решава сам да се справя в живота. Записва се в техникума по стъкларство в с. Белослав, Варненско, защото училището му осигурява подслон и храна безплатно. В края на 1970 год. му попадат книги за живота и дейността на Маркс, Енгелс и Ленин. ”След 6 – 7 месеца успешни самостоятелни занимания с литература, относно събитията свързани с тяхния живот, почуства емоционално основание, да започна системно и последователно изучаване на марксизма и ленинизма и най-вече философията. Прочита почти всички популярни издания на диалектико – материалистическата философия. Работи, за да си купува марксическа литература. След две години самостоятелни занимания е убеден, че по-нататъшния му живот органически ще се свърже с теорията и практиката на марксизма.
       За комсомолец го примат през 1968 година. Избран е за секретар на дружественото бюро и зам. секретар на училищния комитет, като отговаря за идейно-възпитателната работа. През 1971 година ОК на ДКМС гр. Варна го изпраща на Национален лагер-школа за подготовка на комсомолски кадри. До 1973 год. самостоятелно изготвя два обширни реферата – ”Класовият дълг на съвременната българска младеж” и ”Личността при социализма”, с които иска да участва в републикански политически конкурс. Не го допускат, защото рефератите не са написани на пишеща машина.
    След завършване на средното си образование, до влизането му в казармата работи като арматурист-бетонджия. В казармата взима активно участие в комсомола. Избран е за секретар на взвод, после на рота и дори на батальон. В казармата се специализира като ел. техник на строителни машини. Доган е вербуван в казармата и използван активно като агент на Военното контраразузнаване. След казармата известно време работи като корабен бетонджия. С тази сериозна идейно-политическа закалка, доказана амбиция, трудолюбие и желание да сътрудничи на Държавна сигурност, която той демонстрира в казармата, Доган трайно влиза в плановете и бъдещите намерения на българските специални служби. И той действително се развива и израства като особено ценен агент.

АХМЕД ДОГАН – човекът с многото имена:

АХМЕД ИСМАИЛ АХМЕДОВ – това име носи до преименуването му.
МЕДИ ДОГАНОВ ДОГАНОВ – това е новото му име след доброволното му преименуване.
МЕДИ ДОГАСЯН – под това име е регистриран в квартирата на арменка в София.
АХМЕД ДЕМИР ДОГАН – това е новото му име след възтановяването на турските имена. ДЕМИР е взето от името на майка му – ДЕМИРИЕ
АХМЕД АХМЕДОВ – под това име е регистриран в архивите на Държавна сигурност.

АХМЕД ДОГАН – агентът с най-много псевдоними:

   Агент ”АНГЕЛОВ” е първият агентурен псевдоним на ДОГАН. Бил е вербуван и използван от Военното контраразузнаване – ВКР, когато е отбивал военната си служба в Строителни войски в Шумен в периода 1974 – 1975 год. В работното дело на агент ”АНГЕЛОВ” има материали за конкретни агентурни разработки и действителни оперативни реализации постигнати в резултат на неговата работа. В личното му дело има положителни оценки за работата му и за неговата надеждност и перспектива.
   Агент „СЕРГЕЙ” е псевдонимът, който получава по време на работата му като агент на Окръжно управление на МВР – Варна (ОУ МВР Варна). Усилията на оперативните работници от ”турското направление” на ОУ МВР Варна са били насочени не само към използването му за разработване на българските турци. Особено внимание се отделяло и на неговата подготовка и най-вече проверка, защото ”СЕРГЕЙ” вече бил в полезрението на Първо главно управление на Държавна сигурност – София.
   С цел проверка, ”СЕРГЕЙ” бил настанен в една квартира с друг агент на ОУ МВР Варна – агент ”СЕЛЧУК”. ”СЕРГЕЙ” издържал успешно проверката. Пред ръководелият го оперативен работник от ОУ МВР Варна, агент ”СЕРГЕЙ” споделял, че ”ДС е неговото семейство и не може да си представи живота без ДС”. А службата пише в делото му: ”За него ДС е шанс, мисия, работа, начин на живот и семейство”.Когато на 16 април 1979 година Доган написва собствената си автобиография, като израз на дълбоко задоволство и преклонение пред ДС, по своя инициатива я подписва с агентурния си псевдоним – ”СЕРГЕЙ”. Тогава той е втори курс студент в СУ Климент Охридски, специалност философия. От Шумен, където Доган е следвал ”българска филология” във Висшия педагогически институт, той е прехвърлен със съдействието на Държавна сигурност в СУ ”Климент Охридски” в София. Прехвърлянето е свързано с неговата бъдеща работа като агент на Първо главно управление.

Агент ”САВА” е псевдонимът, който Доган сам си избира, когато преминава на ръководство в Първо главно управление ДС. Псевдонимът си харесал защото бил кратък.

”ПРОФЕСОРЪТ” – под този псевдоним го водят турските специални служби.
В началото на 1986 год., чрез приятел на Доган, чиято сестра е женена за Наджи Ертюрк, установен турски разузнавач, е договорена среща между Ертюрк и Доган. Срещата се е състояла в района на ж.к. Младост. С Доган се провеждат още няколко срещи, една от които е пред кино ”Дружба”. Той информира Ертюрк за създадената в България нелегална турска организация и че, той е един от ръководителите и. По шифъра турското разузнаване в София съобщава в Анкара за срещите с Доган, както и определеният му псивдоним – ”ПРОФЕСОРЪТ”. Връзката на Доган с турското разузнаване временно се прекъсва, защото организацията е разкрита и Доган е арестуван.
Доган в интересна компания


”ИЗМЕННИК” е разработка на Доган от Държавна сигурност за участието му в нелегалната турска националистическа организация. През 1985 год. той успява да се издигне като един от ръководителите й. Организацията е ликвидирана през 1986 година. Доган е арестуван и осъден на 10 години затвор, от които излежава само 3 години. Периодът 1976 – 1985 година е изключително важен период за Доган, както за професионалното му изграждане като агент, така и в житейско отношение. През този период той завършва следването си и започва докторат, като за това получава пълната подкрепа на Държавна сигурност, включително и материална. Службата отчита, че Доган вече е ”изцяло интегриран в Държавна сигурност и перспективите му са обвързани предимно с работата му на агент”.

Оперативната подготовка на Доган – агент ”САВА” в София се извършва от отдел V – ”Нелегално разузнаване” на Първо главно управление Държавна сигурност. Целта на неговата подготовка е извеждането му зад граница под формата на специализация – в близка перспектива и в далечна – да остане в чужбина като нелегален агент.
   Обстоятелството, че Доган е готвен за агент – нелегал означава, че той е преминал специален цикъл на подготовка, почти такава, каквато се извършва на кадровите оперативни работници на Първо главно управление. Доган има теоритични и практически познания по много спесифични агентурнооперативни въпроси като: тайникови операции, тайнопис, агентурно проникване, връзки, проследяване и др. По преценка на водещите го и обучаващи оперативни работници на ПГУ ДС, агент ”САВА” не е обикновен агент. Той е един от най-стойностните в професионално отношение агенти – изключително целенасочен, аналитичен, ефективен, честен и предан на службата. Неговата обобщена оперативна оценка е: ”амбициозен стремеж на един талантлив младеж, да извади душата от себе си в името на житейския успех”.
    Това, на пръв поглед е една много положителна оценка. В желанието си да постигнат резултат на всяка цена, очевидно оперативните работници са виждали у Доган предимно положителното. Но оперативните работници са подценили това, доколко неговият амбициозен стремеж в преследване на ”житейския успех” няма да се окаже по-силен от чувството му за дълг към службата, която го е създала професионално и активно е подпомогнала неговата кариера, житейско развитие и преуспяване.
    Оперативните работници, които са използвали 13 години Доган като агент за работа само срещу български турци, включително и срещу хората от най-близкото му обкръжение, не са преценили, че работата му само в тази насока може да има и обратно въздействие. Това може да потиска у него турското му самосъзнание, но то може пак да се прояви в даден момент, особено когато трябва да избира между българското и турското. И най-вече, когато изборът е свързан с личния му интерес. Последвалите събития потвърждават това, че турското у Доган е било много силно и много умело прикривано.
    Арестуването на Доган през 1986 год. и излизането му от затвора 3 месеца след 10 ноември 1989 година, провалят плановете на Първо Главно управление за извеждането на Доган зад граница.Доган използва максимално престоя си в затвора в своя полза и успява да си припише актива на един от организаторите на турската борба срещу политическия режим в България. А с откритата демонстрация на турски национализъм постига целта си – прави силно впечатление както на българските турци, така и на турските дипломати и разузнавачи в София.


    Аферата ”ОНЯ СПИСЪК” е най-големият удар на Ахмед Доган във всяко едно отношение – агентурно, политическо и дори житейско. Като опитен агент, той подготвя много внимателно цялата ”операция”, включвайки в играта Стоян Ганев и Живко Попов. Добре избира момента и начина на действие. Предаването в турското посолство в София на строго секретните български документи от национално значение, включително и списък с 1300 имена на всички български разузнавачи и агенти работещи зад граница е бомбата, с която Доган разтресе из основи цялото правителство. Властта на СДС, която и без това беше много крехка, се разклати, а тя се крепеше от гласовете на ДПС в парламента, тоест от Доган.
   Агент ”САВА ”- Ахмед Доган блестящо изигра ролята си в Аферата и от национален предател, стана национален герой. От един проверен и уж надежден агент на Държавна сигурност, Доган умело се измъкна от тяхната опека и се превърна в политически лидер от национално значение, но с турско самосъзнание и открит турски национализъм. Това се възприе безусловно от всички политически партии в България, както и от турската дипломация и специалните им служби. През това време СДС управниците не можеха да се споразумеят кои и как да държат в ръцете си крехката власт и само след няколко месеца Доган лесно им я отне. Той подхвърли ”малък кокал” на уплашената и обезсилена БСП, сключи с нея фиктивно споразумение и фактически пое кормилото на България, макар и с подставени лица. От тогава, близо 20 години Ахмед Доган е във властта.

АХМЕД ДОГАН се превърна в несменяемият политически лидер на партията Движение за права и свободи.
АХМЕД ДОГАН се превърна в несменяемият политически ”балансьор” между различните политически партии в България. Умело използваше това за да разширява властта си и да извлича максимално лични облаги.
АХМЕД ДОГАН до такава степен се самозабрави, че повярва в своята гениалност, несменяемост и вечност.
АХМЕД ДОГАН, когато за пръв път от близо 20 години остана извън властта в България, като обигран играч усети, че постепенно изпада в състояние на ”реална политическа безпомощност”.
АХМЕД ДОГАН обаче, не можеше да разбере, че носейки голямата обремененост на миналото си, както и влиянието на неочакваният му главозамайващ възход, могат да му създадат фалшив ореол в собственото му съзнание. Особено когато то – съзнанието плаща също голям данък на вродената му ориенталщина, прикривано низко самочувствие и непреодоляни комплекси.

Всичко това, може да извади от равновесие дори и един много голям играч, какъвто е АХМЕД ДОГАН.

АХМЕД ДОГАН за пръв път почуства, че започва ”началото на краят” на неговата ера.
 
Николай ТОТКОВ