ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

четвъртък, 19 февруари 2009 г.

В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА

Днес отбелязваме 136-та годишнина от трагичната и славна гибел на Апостола на
българската свобода...

С ПОКЛОН И ЛЮБОВ ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА И ДЕЛОТО НА ВЕЛИКИЯ И НЕЗАБРАВИМ АПОСТОЛ!

Дякон Васил Левски

О, Майко моя, родино света!
Защо тъй горко, тъй скробно плачеш?
Гарване и ти, птицо проклета,
над чий там гроб тъй грозно грачеш?
О, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня;
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня!


Плачи! Там близо до град София
вида аз стърчи черно бесило.
И твоят един син, Българио,
виси на него... Със страшна сила.

Зимата пее свойта зла песен.
Вихрове гонят тръни в полето
и студ, и мраз – плач безнадежден!
Навяват на теб, теб на сърцето!

Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в мъглата;
старци са богу молат горещо,
жените плачат, пищат децата!

Умря той вече! Юнашка сила
твойте тиране скриха в земята!
О, майко моя, родино мила,
плачи за него, кълни съдбата!

Това е първият вариант на стихотворението "Обесването на Васил Левски". Публикуван е във в. "България", г. I, бр. 22 от 12 август 1876 г. Окончателният вариант на стихотворението е излязъл в "Календар за 1876 година" под образа на Васил Левски, а след това е публикуван е в "Съчинения на Христо Ботйов" под ред. на Захари Стоянов, С., 1888, с. 43.

ЛЕВСКИ ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ...


javascript:void(0)


Васил Иванов Кунчев - Левски, личност, здраво стъпила върху гранита на безсмъртието, все още не е намерила свое подобие.
Левски - титанът на българската революционна мисъл и действие, завещал своя дух и живот на свободата, ние превърнахме в знаме. Друг такъв в България няма.

Левски през моите очи е обективен и реален, далновиден и самоотвержен организатор и ръководител на националната ни революция.
Той превърна от мечтание в необходимост и цел онази „чиста и свята република”, която днес носим в сърцето и ума си, която пазим и защитаваме, както пазим името българин.
От Освобождението до днес явлението Левски непрекъснато е занимавало неговите съратници и продължава да възбужда интереса на историографи, историци, литератори.
За мен той е най-големият идеолог, стратег, тактик и организатор на освободителното движение у нас и през Възраждането.

Не по-малко е и другото, с което Апостола влезе в паметта на своя народ: това е примерът на саможертва, човещина и нравствена чистота. В името на своята велика идея Васил Левски се бе отказал от всички земни радости, с изключение на една - да се
бори за свободата на България.

В моите представи Левски е винаги на кон, на крак или с писалка в ръка. Човек, който не е бил нито за миг в безопасност, не е имал нито миг свободен, но въпреки това с огромна, лъчезарна усмивка на лицето, с медено слово и с бунтовни песни на уста, които в захлас е пял дори в студ и мраз.
Неустрашимостта на Дякона е била съчетана с бистър и способен на дълбоки порицания, подвижен ум.

Той е изрекъл думите: ”Ние сме във времето и времето е в нас”, които ще останат в световната съкровищница на човешката мисъл. А собственото си място в живота определя така: ”Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя - губя само себе си”.
Уязвимото място на безстрашния бунтовник са неговият демократизъм и благородство, и тези му добродетели според мен, при суровата революционна обстановка се превръщат в негов недостатък.
Природата рядко влага в един човек много добродетели; рядко храбрите и дръзките са и най-благородни; още по-рядко най-властните са и най-безкористни, даровитите - най-скромни.
А у Левски всички тези големи качества са сбрани в едно неповторимо светло съзвучие.
В него са еднакво застъпени душевната мекота с революционната твърдост, мечтателят - с човека на делото, способността да води - със смирението на мъдрец, дарбата да заповядва – с готовността да се подчинява. Взискателен е към другите, но най-много към себе си. Силен е, но груб - никога, а душевната му чистота служи за огледало на всички, които са се докосвали до него. Само с това може да се обясни, че той става водач, без да има властния характер на Стамболов и Бенковски, хайдушката слава на Хитов, огненото перо на Раковски или пък литературната дарба на Каравелов.
Той водеше хората чрез магията на своята цялостно завършена личност - този Прометей на българската свобода.

Така изглежда Левски през моите очи, така влезе в нашите сърца едновременно като Апостол на свободата и Апостол на човещината, а неговото име стана символ на нравствена сила и чистота, превърна се в оплодяващо начало и причастие за всеки българин.