ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

събота, 7 август 2010 г.

Мозъкът на човека започва да работи с пълна сила...на 60 години...


Общата интелектуална мощ на мозъка при възрастните се увеличава с 3000% в сравнение със средните показатели

Пикът на интелектуалната активност на човека настъпва на 60 години, когато мозъкът започва да работи с пълна сила, установиха американски учени.

С течение на времето, в главния мозък се увеличава количеството на миелин - веществото, което кара сигнала по-бързо да преминава между невроните. Поради това, общата интелектуална мощ на мозъка се увеличава с 3000% в сравнение със средните показатели. А пикът на активното производство на миелин настъпва след 60-годишна възраст, съобщава The Daily Mail.

Ако до 50-те години между двете полукълба на мозъка има строго разделение на функциите, след това човек може да използва и двете страни на мозъка едновременно. Това му позволява да реши много по-сложни задачи.

Едновременно с това, влияние оказва и опита на възрастните хора. Те са по-малко склонни към объркване от необичайна или емоционална информация. Както отбелязва професора от Калифорнийския университет Дилип Джейст "човешкия мозък, зад които има десетилетия живот е по-малко импулсивен и по-рационален". Според него точно това е и мъдростта.

До сега уените смятаха, че до края на живота си човек губи до 30% от невроните. Последните проучвания обаче показват, че мозъчните клетки не умират, а разсеяността и забравянето не са свързани с прекомерно голямото натрупване на информация в човешката памет. Връзки между невроните могат да се загубят, но само ако човек не ги използва, допълват учените.