ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

петък, 31 октомври 2008 г.

Реформация


Протестантската Реформация започва през 1517 година в Германия под ръководството на Мартин Лутер, с корени назад във времето. Реформацията завършва с Вествалския мирен договор през 1648. Движението започва като опит за преустройство на Римската католическа църква, тъй като много християни на Запад са обезпокоени от практиките на църквата, особено по отношение продажбата на индулгенции. Друга основна причина е практиката за купуване и продаване на църковни постове (симония), както и ужасяващите размери на корупцията по това време вихреща се сред йерархията на Римокатолическата църква. Тази корупция била толкова разпространена, че достигала дори до позициите на Папата.

На 31 октомври 1517 в Саксония (днешна Германия) Мартин Лутер заковава своите деведесет и пет тезиса на вратата на витенбергската крепостна църква - тази врата служела за табло за известия и съобщения свързани с университета. Това са точки на дебат, по които се критикува Църквата и Папата. Най-спорните точки са били свързани с практиката на продажба на индулгенции и църковната политика засягаща чистилището.

Духовни предшественици на Лутер са Джон Уиклиф и Ян Хус. Други реформатори като Улрих Цвингли и Жан Калвин скоро последват предводителството на Лутер.


95-те тезиса на ЛутерЛутер издава своите 95 тезиса, с които призовава за преустройство на Католическата църква. Поради несъстоялото се преустройство у католицизма и контра-реформацията, последователите на Реформацията създават нови общности, които се наричат протестантски. На събрание на германските принцове в Шпайер през 1529 проповядването на евангелисткото учение, признаващо само четирите новозаветни евангелия, било забранено. Това довело до протест на някои принцове, откъдето движението получило името протестантство. За съжаление поради различното вероучение и противопоставяне от страна на римокатолическото християнство в Европа се състоят множество религиозни войни между католици и протестанти.

Най-важната придобивка на Реформацията е свободният достъп на народа до Библията и слизането на християнското учение до нивото на всеки отделен вярващ. Ударението върху личната връзка с Бог в лицето на Исус Христос и нуждата от собствено разбиране на Свещеното Писание освежава и съживява духовният живот на милиони християни. Под влияние на различните реформатори в протестанството се формират различни течения с общ корен, които съставляват протестансткото християнство. Реформацията преобразява коренно западната религиозна мисъл за последните пет века и повлиява изключително много върху развитието на западното икономическо мислене и развитие, което в много голяма част се основава върху протестантската етика. Реформацията изключително спомага за развитието на науката и богословието. Реформацията е огромно явление в духовно, социално и икономическо отношение, както и Ренесанса и Просвещението.

Честит празник, Будители народни!

Знаете ли, че са твърде малко държавите, които имат празник на духовността? Бихме могли да се замислим за причините да има такъв в България!
Сигурно първото нещо, което трябва да направим в такъв ден, е да се запитаме риторично колко са нациите, които като нас, българите, имат в своя исторически календар два духовни празника.
Твърде много са тежките моменти в българската история, но твърде силен се оказва българския ни дух! И за него е този светъл празник!
Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Г.Раковски, В. Левски , Хр.Ботев, Л. Каравелов, Ст. Стамболов са първите велики имена , за които си спомняме на този ден. Но те са само една малка част от българските войни, които ни показаха какво значи да обичаш майка България и да умреш за нея!
Поклон пред светлата им памет!

Днес е Денят на народните будители, но кой знае защо, не ми се пишат надъхващи и патриотични слова. Редно е да задам дежурният въпрос, който гласи: “А къде са днешните народни будители?!”,но той е толкова изтъркан от употреба, че просто е излишен. Както е излишен и отговорът му - че ги няма. Днес трибуна за народни будители няма, затова пък хора, които се самоизживяват като глас народен, винаги си намират трибуна. Впрочем такива личности винаги е имало, всички ги познаваме твърде добре. Те знаят отговора на всеки въпрос, те умеят да надвикат глъчката в кръчмата и с чаша в ръка заклеймяват нередностите в света, както и дават решения на съответните злини. Решенията пък най-често започват с: “Ако остане на мен, аз ще ги…!!!!”
И като начало ,всеки един от управлящите ни трябва да се вгледа в себе си и да помисли ,какъв " БУДИТЕЛ " е той?

ПП. Помислете, будители народни какво оставяте след себе си?

Честит празник!

Saytex