ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

събота, 26 юни 2010 г.

Звездните кули


Провинция Сичуан, Китай
В наши дни

Хората строят кули от незапомнени времена - от легендарната Вавилонска кула, през приказните Барад-Дур и Ортанк, до кулите близнаци в Манхатън... всички свързани със съдбовни за човешката история събития.

Но не в Средната земя, а тук при нас, далеч от Ню Йорк и Багдад все още стоят изправени едни от тях - загадъчни по отношение на своя произход и предназначение - кулите в Хималаите. Те са пръснати по склоновете на планините, около 250 на брой, с височина колкото 12-етажна сграда и неизвестна възраст, като според последните изследвания най-старата от тях е на около 1200 години.

С различна форма - четвъртити, многоъгълни или във формата на звезди с по 5, 6, до 10 или 12 лъча - техните функции предизвикват спорове сред специалистите - дали са били сигнални кули, част от отбранителни системи, постройки с религиозно значение, свързващи небето и земята по силата на тибетска легенда - все още няма категорично становище.

Най-странният факт е, че местното население нищо не знае за тях. Няма сведения за кулите и в нито един от манастирите в региона - нито книга, нито ред, никакво предание, никакъв спомен. Уникално е строителството им, защото кулите са издържали честите земетресения в тази област на света.

Но днес местното население ги руши, за да строи своите домове. Не са защитени от китайското правителство, нито от тибетските монаси. Група ентусиасти се борят, за да привлекат вниманието на UNESCO и кулите да бъдат признати за част от световното историческо наследство.

Мястото им наистина е там - защото историята, която помнят тепърва ще разкаже на света, кои са били зидарите на тези кули и накъде хималайските ветрове са понесли ехото от песните на старите строители...

Няма коментари: