ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

събота, 26 юни 2010 г.

Земите на древен Шумер, днес Иран 2006


Енума Елиш е една от най-старите истории, познати на човечеството. Това е история, написана от древните шумери преди хиляди години. Едно от копията на епоса оцелява в библиотеката на Ниневия до VІІ в.пр.Хр. и е открито от археолози в началото на ХІХ в.

Енума Елиш е клинопис, създаден върху седем глинени плочки - наречен е "Седемте плочи на Сътворението". След като бива преведен на съвременните езици, разказът разкрива забележителна история, която внася смут в научните среди.

Говори се за това, как някога много отдавна планетите в Слънчевата система се подредили по особен начин, как една космическа катастрофа разтърсила нашата планета, как хората се появили на Земята и каква била ролята на Боговете в това Сътворение.

Историята от Седемте плочи на Сътворението е позната за науката и от други по-нови източници, преди да бъде открита. Но тя е много стара - изпреварва във времето повечето текстове от глава Битие на Библията, както и повечето легенди на различни народи по света.

Най-общо казано според шумерите бог Ану идва на земята с флотилия от космически кораби, пристигащи от огромна планета, намираща се в Слънчевата система далеч отвъд познатата ни Плутон, с цикъл на обиколка около Слънцето близо 3600 земни години. Когато боговете пристигнали решили да събират ресурси за своята планета - особено някои видове метали. Създали човека, за да работи в мините. Постепенно го усъвършенствали, създали строй на управление, цивилизовали своите творения и в крайна сметка ги оставили да се грижат за Земята, като обещали да се завърнат...

Няма коментари: