ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

събота, 26 юни 2010 г.

Хилядолетния сокол



Сакара, Египет
1936

Не е известно, кога точно неколцина иманяри, въоръжени със сечива, въжета и факли, са проникнали в 50 вековната гробница на принц Сабу - човек управлявал по време на почти митичната Първа династия. Бил администратор на град, наречен "Звезда от семейството на Хор" - странно име за селище... Влезли вътре и на светлината на дървените си факли, без много приказки, задигнали всичко, което им изглеждало ценно. Вероятно са отмъкнали и предмети, които биха хвърлили повече яснота върху личността на Сабу, както и върху предназначението на един твърде странен артефакт...

Малко преди нацистка Германия да разпрати стотици археолози в търсене на свещени антики по различни краища на Земята и особено в Египет, тук на спокойствие копаел британецът Уолтър Емъри. Г-н Емъри е прочут с откритието на т.нар. мумифициран зоопарк, но е и първият, който влиза след грабителите в гробницата на принц Сабу. Това което заварва, са само купчина говежди кости, керамични и медни съдове, остриета на стрели, парченца от кутия, направена от слонова кост, колекция кремъчни сечива... и скелетът на принц Сабу, полегнал странично... а точно зад гърба му стоял този предмет: изработен от шисти, почти натрошен, той не приличал на нищо, което било откривано дотогава.

Скрит дълго време за обществеността, необикновеният предмет бил почти забравен. А днес археолозите официално го разглеждат като чиния или ваза.
По-късно някой се сеща да попита неколцина космически инженери, какво мислят, че може да е това. Въпреки, че не намират база за сравнение, те оприличават предмета на пропелер, витло, част от някакъв механизъм, но въпреки това без аналог сред съществуващите днес технологии. Понеже е изработен от неустойчив материал, заключават, че това е по-скоро копие на нещо, което майсторът на предмета е виждал... Но със сигурност дизайнът подсказва за нещо техническо. Какво е това, обаче - остава загадка и до днес.

И така - необясним предмет, който очевидно е бил доста ценен за принца, за да бъде положен редом до тленните му останки в гробницата от "Звездата на Хор" - наистина странно име за селище... Хор - богът на Небето, син на Озирис и изобразяван като сокол, идващ от висините. Името му всъщност означава - "далечният"... Откъде и с какво летателно средство Хор е пристигал при древните египтяни от Първата династия, във времето, когато боговете предали властта на хората? А те на свой ред са се опитвали да изобразят необяснимото за тях, чрез нещо вече познато... Дали странният предмет не е бил част от "божествените" летящи машини на древните ни небесни бащи? Ако гробницата на Сабу не бе ограбена, сигурно щяхме да знаем. Но най-вероятно предметите, намерени там никога нямаше да бъдат поставени в музейните зали.

Няма коментари: