ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

...За динамичното ни и трудно ежедневие; за девалвацията на личното и общо самочувствие; за България и българското самосъзнание и ..... Блогът е отворен за Вас и Вашите споделени размисли....

...Отворен е за всеки, който добронамерено желае да постави тема или отвори дискусия по наболели проблеми от живота!


Ще бъда доволен ако моите мисли за живота и всичко, което ни заобикаля Ви допадат.

И....моля, пишете на български език! Нека да не забравяме, да се гордеем с това, че ЧЕТВЪРТАТА ПРИЗНАТА СВЕТОВНА ПИСМЕНОСТ Е НАШАТА!
















Banners

Сътрудници

Архив на блога

Търсене в този блог

Моят списък с блогове

четвъртък, 15 юли 2010 г.

Непредсказуемостта е закодирана в мозъка...

Непредсказуемостта е закодирана в мозъка

Изборът между две алтернативи чрез жребий става постоянно в главата ни на безсъзнателно ниво, твърдят неврофизиолози от Кеймбридж. Учените открили групи нервни клетки, които реагират различно при едни и същи стимули на всяко дразнение. Може да се окаже, че случайността е полезна за оцеляването в света. Например антилопата "гну" има по-голям шанс да избяга на хищника, ако се мята от една страна на друга. Непредсказуемостта в спорта също често дава предимство пред съперника. По-рано се смяташе, че случайността в реакциите на мозъка се дължи на "шум" в сложната електро-химическа верига. Сега изследователи от Кеймбридж откриват, че мозъкът реагира на светлинен дразнител през различни интервали от време, вариращи в пределите 0,15 - 0,35 секунди. Скоростта на ответната реакция също била случайна. Подобно явление се наблюдавало у котките, жабите и даже медузите. Не е изключено случайността да е фундаментално свойство на мозъка, заключават изследователите. Oсвен това, всяка група клетки изравнявала вероятността самостоятелно от другите. Например, при светлинно облъчване на два пъти през интервал от 0,03 сек., подложените на опита хора обикновено забелязвали първото, но не винаги. Периодично второто облъчване било забелязвано преди първото! "Ако на мозъка оказват въздействие няколко стимула, то при възприемането им неговите части влизат в съревнование едни с други, ето защо реакциите на мозъка са абсолютно непредсказуеми", обясняват учените. В различни ситуации промените на времето за ответна реакция можело да доведат до различни действия. Може би, непредсказуемостта на мозъчните реакции лежи в основата на креативността, доколкото случайността намира израз в новите типове поведение, новите идеи, съставна част от процеса на изследване.

Няма коментари: